Gastlessen mediawijsheid

LMR Media geeft gastlessen op het gebied van mediawijsheid en digitale vaardigheden op het basis- en voortgezet onderwijs. Neem vrijblijvend contact op om te kijken wat wij voor jouw school kunnen betekenen. We kunnen tegen een aantrekkelijk tarief van € 50 per uur gastlessen verzorgen.

Gratis lesmateriaal mediawijsheid

Social media, fake news, NFTs, hoeveel weten jouw leerlingen over media? LMR Media biedt gratis lespakketten omtrent mediawijsheid aan om jou te helpen bij de voorbereiding van lessen mediawijsheid. Deze lessen zijn geschikt voor verschillende leeftijdsgroepen en onderwijsniveaus. Per thema zijn verschillende lespakketten te downloaden met daarin opdrachten die aansluiten bij het competentiemodel mediawijsheid. Achter elke les staat voor welke leeftijd deze geschikt is. Bij elke opdracht zit een instructieblad voor de docent waarop de leerdoelen zijn aangegeven die overeenkomen met de mediawijsheid-competenties.

Fake news

Kan jij echt nieuws en fake news van elkaar onderscheiden? Hoe herken je wat echt is en wat niet? Tegenwoordig zijn neppe berichten en video’s door snel verbeterende techniek bijna niet meer te onderscheiden van echt.

Met onderstaande opdrachten help je scholieren zichzelf technieken aan te leren om bronnen te beoordelen en met een kritische blik naar het nieuws te kijken.

AI

Hoe ga je om met AI? Wat kun je allemaal met ChatGPT? En hoe betrouwbaar is dat eigenlijk? In deze opdracht gaan leerlingen aan de slag met ChatGPT om de voor- en nadelen van deze tool te ontdekken. 

Like of dislike?

Wat vinden kinderen sociaal online gedrag en wat niet? Om jonge leerlingen kennis te laten maken met de begrippen ‘like’ en ‘dislike’ spelen we een simpel vragenspelletje. Daarna gaan we aan de slag met emojis. Hoe gebruiken we online emojis om te reageren op berichten?

Algorithms en privacy

Het internet brengt ons veel gemak. Oude schoolvrienden vinden we terug op Facebook, TV kijken we via Netflix, we vertellen Google de lampen aan en uit te doen en aan de kassa scannen we onze bonuskaart via onze telefoon. Wat weten al deze verschillende bedrijven eigenlijk over ons? Wat is de keerzijde van onze gemakzucht? En hoe beschermen we onze eigen data online?

Via deze opdrachten leren scholieren wat hun rechten zijn online en hoe ze bewust kunnen omgaan met hun eigen data en de data van anderen.

Media bubbel

De wereld wordt door het internet groter en kleiner tegelijkertijd. We kunnen communiceren met de andere kant van de wereld, maar leven in een gefilterde realiteit. In welke bubbel zit jij? En wat kun je doen om er af en toe een beetje uit te stappen?

Laat scholieren hun eigen bubbel visualiseren en daardoor leren om verder te kijken.

Online cultuur

Binnen het internet bestaan er allerlei verschillende culturen, met hun eigen taal, gedragsregels en community. Hoe ziet het internetlandschap eruit?

Het ideaalbeeld

Via social media zien we allerlei perfecte plaatjes. Iedereen laat zich van z’n beste kant zie. Wat doet dit met ons?